Senex, yaşlanma sürecini ve yaşlılık dönemini, sosyal, davranışsal ve sağlık perspektifinden inceleyen bilim insanları, araştırmacılar ve uzmanları etkileşimli biçimde bir tartışma platformunda buluşturarak; ampirik araştırmalar, kavramsal çalışmalar ve yöntembilime ilişkin katkıları bilim dünyasının ilgisine sunmayı hedefleyen disiplinler arası süreli bir yayın organıdır.
Senex, farklı disiplinlerden gelen bilim insanları, araştırmacılar ve araştırmaya dayalı çalışmaların bulgularını kullananlar arasındaki diyaloğun geliştirilmesi; güncel bilginin üretilmesi, yaygınlaştırılması; özgün bilimsel çalışmaların, sosyal politikaların, iyi uygulamaların ve faydalı modellerin ilgililere sunulması süreçlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Açık erişimi benimseyen Senex bir yıl boyunca elektronik ortamda
(online olarak) yayınlanan bir dergidir. Çift taraflı kör hakem
değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Senex 2021 yılından itibaren, Yaz sayısı ve Kış sayısı olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Yazıların son gönderim süreleri yaz sayısı için Haziran ayının 2. haftası, kış sayısı için Aralık ayının 2. haftasıdır.
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi uluslararası hakemli bir dergidir.
Açık erişimi benimseyen Senex bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan bir dergidir. Çift taraflı kör hakem değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Senex 2021 yılından itibaren, Temmuz ve Aralık olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Yazıların son gönderim süreleri yaz sayısı için Haziran ayının 2. haftası, kış sayısı için Aralık ayının 2. haftasıdır.
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi uluslararası hakemli bir dergidir.
YAZIM KURALLARI
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi aşağıdaki başlıklardaki yazılar gönderilebilir.
*Belirtilen kelime sınırları özet, yazının ana metini ve kaynakçayı kapsamaktadır. Yazı içinde yer alan tablolar ve şekiller 5 sayfayı aşmamalıdır.
1. Araştırma Makaleleri
Araştırma makaleleri en fazla 6000 kelime olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır. Tablolar ve şekiller 5 sayfayı aşmamalıdır. Metinler Arka Plan, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç başlıkları ile bölümlere ayrılır. İçeriği belirtmek amacıyla alt başlıklar kullanılabilir.
2. Sahadan Notlar
Sahadan notlar, araştırma makaleleri kadar uzun olmayan, ancak kalitede eşdeğer olan önemli ve yenilikçi metinlerdir. Yazılar en fazla 3000 kelime olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır.
3. Müdahaleler
Müdahaleler başlığı altındaki yazılar, güncel bir mesele etrafında bir argümanı derli toplu biçimde sunan tartışmalardan oluşmalıdır. Yazılar en fazla 6000 olmalıdır. Kelime sınırı, özet, ana metin ve kaynakçayı kapsamaktadır.
BİÇİM
Yazılar Microsoft Word'de veya Word uyumlu bir programda hazırlanmalıdır. Diğer formatlarda sunulan yazılar editör incelemesinden önce ilgili yazarlara düzeltilmeleri için geri gönderilecektir. Lütfen yazılarınızın materyallerinizin PDF versiyonlarını göndermeyiniz.
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi kör değerlendirme politikasına sahiptir. Bu nedenle yazarlardan yazılarının anonim ve anonim olmayan iki farklı versiyonu talep edilmektedir. Başvurularınızda lütfen sadece anonim ve anonim olmayan iki versiyonu da gönderiniz. Yazılar APA 6. versiyon kurallarına uyarak hazırlanmalıdır.
Yazının Anonim Versiyonlarına İlişkin Açıklama
Yazının, başlık sayfasında yazarın ismi ya da iletişim bilgilerinin bulunmamalı ve yazarın/yazaların kendini tanıtan tüm bilgilerin çıkarılmış olduğu bir versiyonunu gönderilmelidir. Metin içinde yazarın/yazarların kimliğini ortaya çıkaracak atıfların yapılmadığından emin olunuz. Lütfen bu tür içerikleri çıkararak yerine “değerlendirme için karartılmıştır” ibaresini ekleyiniz. Bu karartma işlemine yazarın adına, üniversitesine/enstitüsüne yapılan atıflar da dâhildir. Yazının anonim versiyonu hakemler tarafından incelenecektir.
Yazını Anonim Olmayan Versiyonlarına İlişkin Açıklama
Yazının anonim olmayan versiyonunda yazarın tüm bilgilerini eksiksiz olarak başlık sayfasında yer almalıdır. Bu versiyon editörler tarafından incelenecektir.
Kısaltmalar
Kullanılan kısaltmaların açıkça belirtildiğinden ve metin içerisinde sadece ilk kullanımlarında tanımlandığından emin olunuz.
Metin İçi Atıflar ve Alıntılar
Metin içi atıflar ve alıntılar APA’nın 6. versiyonuna uygun olarak yapılmalıdır. Metin içi atıfları, yazarın soyadını ve eserin yayın yılını parantez içine alarak gösteriniz. Bir atıf iki yazara ait ise, esere yapılan atıfların tamamı her iki yazarın da soyadlarını içerir. İkiden fazla fakat altıdan az yazara ait atıflarda, metin içi yapılan ilk atıf bütün yazarların soyadlarını içermelidir. Daha sonraki atıflarda ve altı ya da daha fazla yazara ait atıflarda ilk yazarın soyadının ardından “vd.” yazılmalıdır. Aynı noktada yapılan çoklu atıflarda yazarların soyadlarına göre alfabetik sırayla atıf yapılmalıdır.
MAKALENİN BÖLÜMLERİ
Başlık Sayfası
Başlık sayfası ayrı bir sayfa halinde olmalı ve aşağıdakileri içermelidir:
Özet ve Anahtar Kelimeler
Her yazı ayrı bir sayfada kısa bir özet içermelidir. Araştırma Makaleleri için yapılandırılmış özetler 150-250 kelime arası olmalıdır ve aşağıdaki başlıkları içermelidir: Arka Plan, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç. Sahadan Notlar ve Teorik Müdahaleler için yapılandırılmış başlıklar bulunmayabilir ancak kelime sınırı bu özetler için de geçerlidir. Özetin altında, başlıkta yer almayan en az 3 en fazla 6 anahtar kelime belirtilmelidir. Hem Türkçe hem İngilizce yazıların özeti Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır.
Ana Metin
Araştırma Makalelerinde, yapılandırılmış özette yer alan başlıklar takip edilmelidir. Sahadan Notlarda ve Teorik Müdahalelere ait metinler de çalışmaya uygun başlıklara bölünmelidir. Yazılar, bazı bölümlerin içeriklerini netleştirmek için alt başlıklar gerektirebilir. Sonuçlar kısmında yalnızca bulgular yeniden ifade edilmemeli, bulgulara ilişkin yorumlar ve sosyal politika ve/veya uygulamalara ilişkin sonuçlar bu kısımda belirtilmelidir.
Kaynakça
Kaynakçayı, ana metinde atıf yapılan yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak sıralayın, numaralandırmayın. Kaynakça yalnızca metin içinde atıf yapılan kaynakları içermelidir. Detaylar için lütfen APA 6. versiyona bakınız.
Tablolar
Tablolar metin içinde sırasıyla numaralandırılmalı ve her biri için tablonun üzerinde kısa bir başlık bulunmalıdır. Tablo dipnotlarını tablonun hemen altına, referans işaretleri olarak üst simgeleri (a, b, c) kullanarak yerleştirin. Yıldız işaretleri sadece anlamlılık düzeyleri için kullanılır (* p <0,05).
Şekiller/Resimler
Şekilleri, metin içine ilgili olduğu bölüme ekleyiniz. Senex, resimlerin boyutlarını azaltma hakkını saklı tutmaktadır. Şekiller profesyonelce sans-serif tipi harflerle yazılmış olmalıdır (ör. Arial veya Helvetica). Şekillerde şeklin altında kısa bir başlık bulunmalıdır.
DİKKATE ALINACAK DİĞER HUSUSLAR
Resim ve Şekil İzinleri
Yayın için gerekli, materyalin çoğaltılmasına ilişkin telif hakları alınmalı, gerekli olduğu takdirde ödeme yazar tarafından yapılmalıdır. Söz konusu materyallerin telif haklarının alındığına dair belgeler editörlere açık olmalıdır. Ayrıca, belirli kurumlar tarafından öngörülen onayları ekleme yazarın sorumluluğundadır.
Etik
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, yazarların yayın etiğine ilişkin yüksek standartları gözlemesini beklemektedir. Senex'e gönderilen tüm yazılar iThenticate programıyla intihale karşı taranmaktadır.
Aşağıdaki uygulamalar kabul edilemez:
Etik dışı davranışlara ilişkin iddialar hakkında öncelikle yazar ile görüşülür. Anlaşmazlığın devam etmesi durumunda, konu araştırılması ve gerekli olduğu takdirde değerlendirmenin yapılması için ilgili kurumlara bildirilir.
AYDINLATILMIŞ ONAM BİLDİRİMİ
Araştırmada yer alan tüm katılımcılar, aydınlatılmış onam almadan ihlal edilmemesi gereken gizlilik haklarına sahiptir. Bilgiler, bilimsel amaçlar için gerekli değilse veya katılımcı için önem arz etmesi dışında, katılımcıların isimleri, baş harfleri veya kimlik numaraları da dâhil olmak üzere yazılı tanımlarda, fotoğraflarda ve soy ağacında yayınlanmamalıdır. Sağlık çalışmalarında hasta (veya ebeveyni veya vasisi) yayın için yazılı aydınlatılmış onam verir. Yazarlar, gerekli durumda hasta adına yazışma yardımı yapan kişileri tanımlamalı ve bu yardımın finansman kaynağını belirtmelidir. Gerekli değilse, ayrıntılar atlanmalıdır. Bununla birlikte, tam bir anonimlik elde etmenin zor olduğu ve herhangi bir şüphenizin olduğu durumlarda da aydınlatılmış onam alınmalıdır. Örneğin, hastaların fotoğraflarında göz bölge maskesi anonimliğin yetersiz korunmasıdır. Tanımlayıcı özellikler genetik kökenlerde olduğu gibi anonimliğin korunması için değiştirilirse, yazarlar değişikliklerin bilimsel anlamı bozmadığına dair güvence vermelidir. Araştırmaya katılım hususunda etik sorumluluk yazara aittir.
YAZILARIN TESLİM KOŞULLARI
Bir yazının dergiye gönderilmesi ile başka yerde yayınlanmadığı veya yayın için onaylanmadığı kabul edilir. Yazı, Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde kabul edilirse, izin alınmaksızın başka yerde yayınlanamaz. Yazının yayınlanmasının bir başka şartı ise, yazarın araştırmada yararlanılan, telif hakkı kapsamındaki araçları veya yazılımı kullanmak için gerekli izinleri almış olmasıdır. Bunun yanında insan veya hayvanlarla yapılan çalışmalar için ilgili izinler alınmalıdır.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde yayınlanan tüm makaleler bilimsel değerlendirme sürecine tabidir. Editörler tarafından gözden geçirilen yazılar değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Hakemler yazının özgünlüğü ve bilimsel değeri hakkında tavsiyelerde bulunur; editörler yayınla ilgili nihai kararları verir. İlgili yazara, nihai karar, gözden geçirme gereklilikleri ile birlikte e-postayla bildirilir. Bildirim amacıyla paylaştığınız e-posta adreslerinin geçerli olduğundan lütfen emin olunuz. Dergi kapsamı dışında bulunan, kurallara uymayan veya editör tarafından uygun olmadığı değerlendirilen yazılar bilimsel değerlendirme yapılmaksızın reddedilebilir.
MAKALE KABULÜ HAKKINDA BİLGİLER
Lisanslar ve Telif Hakkı
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nde, yazarların, dergiye özel bir lisans vermesi yayın şartıdır. Bu lisans, üçüncü şahısların makaleleri çoğaltma taleplerinin etkin ve tutarlı bir şekilde denetlenebilmesini ve ayrıca makalenin olabildiğince yaygın olmasına olanak sağlar. Lisans sözleşmesinin bir parçası olarak, yazarlar, Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’ni orijinal yayın yeri olarak belirterek, kendi materyallerini diğer yayınlarda kullanabilir.
Yayınlanmak üzere bir yazı göndererek, sorumlu yazar olduğunuzu ve Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nin sizinle makale süreci hakkında iletişim kurmak amacıyla e-posta adresinizi kullanabileceğini onaylamış olursunuz. Makalelerin içeriği yazarların görüşü olup doğrudan ya da dolaylı olarak Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi’nin görüşü niteliği taşımaz.
AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI
Açık erişimi benimseyen Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Çift taraflı kör değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Yıl boyunca yayımlanan makalelerle Aralık ayı sonunda ilgili yıla ait sayı tamamlanmış olur.
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi içinde yayımlanan tüm yazılar kamu kullanımına açıktır; serbestçe, ücretsiz biçimde, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın okunabilir, kaynak gösterilmesi şartıyla indirilebilir, dağıtılabilir ve kullanılabilir.
ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, bilimsel yayın etiğini yüksek standartlarda uygulamayı ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından geliştirilen öneriler ışığında hazırlanan aşağıdaki ilkelere uymayı kabul eder. Bununla birlikte, Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, yazarların yayın etiğine ilişkin yüksek standartları gözlemesini beklemektedir.
• Senex’e gönderilen yazıların daha önce yayımlanmamış, yayın programına alınmamış ya da başka bir dergide yayımlanmak üzere paylaşılmamış olması gerekir.
• Senex, yayın etiğini uygulamada COPE tarafından belirlenen standartları benimser. Bu çerçevede kötüye kullanım veya yayın etiğinin ihlali durumlarında COPE önerdiği aşamaları izler. Bu konudaki detaylar için lütfen bağlantıya bakınız (https://publicationethics.org/resources/flowcharts)
• Senex, benimsemiş olduğu çift taraflı kör hakem süreci gereği, sunulan yazıların hakem değerlendirmesine gönderilme sürecinde, yazarların ve hakemlerin anonimliğini garanti altına alır.
• Senex, ırk, cinsiyet ve yaşa dayalı her türlü ayrımcı içeriği nefret söylemi kapsamında değerlendirir. Bu içerikteki yazılar değerlendirme sürecine alınmaz.
Bu kapsamda aşağıdaki uygulamalar kesinlikle kabul edilemez:
-Verilerin tahrif edilmesi veya sahte veri üretilmesi,
-Yazarın kendi yayınları da dâhil, uygun atıf yapılmayarak eserin tamamına ya da bir bölümüne ilişkin intihal.
Telif Hakkı
• Yazar(lar), kendi eseri üzerinde telif hakkına sahiptir. Yazının ilk kez yayınlanma hakkı Senex’e aittir; Creative Commons Attribution ilkeleri gereğince, yazarın ilgili çalışması kaynak gösterilmek şartıyla paylaşılabilir.
• Yazar(lar), Senex’e yazı başvurusu yaparken, COPE tarafından belirlenen standartları kabul etmiş sayılır.
AYDINLATILMIŞ ONAM BİLDİRİMİ
Araştırmada yer alan tüm katılımcılar, aydınlatılmış onam almadan ihlal edilmemesi gereken gizlilik haklarına sahiptir. Bilgiler, bilimsel amaçlar için gerekli değilse veya katılımcı için önem arz etmesi dışında, katılımcıların isimleri, baş harfleri veya kimlik numaraları da dâhil olmak üzere yazılı tanımlarda, fotoğraflarda ve soy ağacında yayınlanmamalıdır. Sağlık çalışmalarında hasta (veya ebeveyni veya vasisi) yayın için yazılı aydınlatılmış onam verir. Yazarlar, gerekli durumda hasta adına yazışma yardımı yapan kişileri tanımlamalı ve bu yardımın finansman kaynağını belirtmelidir. Gerekli değilse, ayrıntılar atlanmalıdır. Bununla birlikte, tam bir anonimlik elde etmenin zor olduğu ve herhangi bir şüphenizin olduğu durumlarda da aydınlatılmış onam alınmalıdır. Örneğin, hastaların fotoğraflarında göz bölge maskesi anonimliğin yetersiz korunmasıdır. Tanımlayıcı özellikler genetik kökenlerde olduğu gibi anonimliğin korunması için değiştirilirse, yazarlar değişikliklerin bilimsel anlamı bozmadığına dair güvence vermelidir. Araştırmaya katılım hususunda etik sorumluluk yazara aittir.
Açık erişimi benimseyen Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi bir yıl boyunca elektronik ortamda (online olarak) yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Çift taraflı kör hakem değerlendirme süreci tamamlanan yazılar web sitesinde yayınlanır. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi'ne makale gönderimi ve süreç işletimleri ücretsiz olarak sürdürülür.